Hvad er en Fysiurgisk Hesteterapeut

Navnet Fysiurgisk Hesteterapeut, stammer fra ordet Fysiurgi. Det er en betegnelse, hvor specialet er arbejdet med bevægeapparatet som helhed. Fysiurgisk terapi indeholder massage, ledmobilisering, træning og øvelsesterapi.

Som Fysiurgisk Hesteterapeut har jeg gennemført en grundig uddannelse med udgangspunkt i hestens anatomi og biomekanik, bevægeanalyse, muskelanalyse, palpation (manuel undersøgelse af spændingsniveau og bevægelighed i led) samt diverse relevante terapiformer, som fremmer bevægelighed og afspænder muskler. 

Som Fysiurgisk Hesteterapeut har jeg en større værktøjskasse end en hestemassør og har således et større udvalg af teknikker, som jeg kan gøre brug af for at optimere bevægeligheden hos din hest.

Desuden har jeg modtaget undervisning i supplerende viden omkring træning/genoptræning, sadler, bidtilpasning, tænder, ernæring og hove.

Og hvad betyder det så?

Jeg arbejder ikke kun med en terapiform, men tilrettelægger et forløb og kombination af forskellige teknikker alt efter hvad din hest har brug for. Her finder du en kort gennemgang over de overordnede terapiformer jeg arbejder med:

Massage

Grundstenen i mit arbejde er hestemassagen. Uanset hvilken udfordring din hest måtte have, vil jeg inkludere massage, som løsner muskelspændinger, blødgør muskulaturen og hjælper med at frigive affaldsstoffer. Selv små muskelspændinger kan have betydning for hestens bevægelse og præstation, hvilket betyder, at massage i sig selv kan gøre en stor forskel for hestene. I de fleste tilfælde vælger jeg at supplere massage med et eller flere af mine andre redskaber.

Kranio Sakral Terapi

Kranio Sakral Terapi en meget blid måde at løsne hestens spændinger. Det er en alternativ behandlingsform, der er i stadig hastig vækst.

Terapien er forholdsvis gammel, der hviler på mange års erfaringer og derfor er blevet en naturlig del af arbejdet med at løsgøre blandt andet heste.

Med 5 grams tryk, påvirkes cerebrospinalvæsken der ligger i hestens hjernehinder, og løber langs hestens halshvirvler, ryghvirvler, lændehvirvler, og hele vejen ned til hale hvirvlerne, sammen med hestens centralnervesystem. Centralnervesystemet er det der kan opfattes som hestens computer.

Terapien foregår med lette og langsomme tryk på blot 5 gram, og er ikke ubehagelige for hesten. Tværtimod er hesten ofte afslappet og arbejder med under behandlingen. Disse meget blide påvirkninger er rigtig gode til sensitive heste, som let stresser op ved hårdere tryk.

På trods af at det er en meget blid måde at arbejde på, er det samtidig en ekstrem effektiv måde at løsne spændinger i blandt andet hestens nakke. Ofte vil hesten sænke sit hoved meget, og ligne en der er ved at falde i søvn.

Ledmobilisering

Ledmobilisering må ikke forveksles med kiropraktik eller andre formor for manipulation. Ledmobilisering er blidere teknikker, hvor der arbejdes på blødvævet omkring led. Med blide bevægelser af hestens knogler og led, kan låsninger eller nedsat bevægelighed i led afhjælpes. Ved større problemstillinger, som ligger ud over ledmobliseringens evner, henviser jeg gerne til dyrlæge.

Laserterapi

Laserterapi er en meget effektiv terapiform, som virker smerte- og inflammationsdæmpende.

Laserterapi virker ved at sende en speciel type lys ind i cellerne. Når laser-lyset rammer de celler, som ikke arbejder optimalt, optimerer kroppen dens egen udrensnings- og ophelingsproces.

Akupressur

Ved akupressur påvirkes akupunkturpunkterne med tryk, men har samme virkning, som når der bruges nåle. Akupressur har historisk sine rødder i kinesisk og taoistisk naturfilosofi, og går mange tusind år tilbage i historien. Ved at påvirke akupunkturpunkter forskellige steder på kroppen kan man genoprette energiubalancer i livsenergien.

Kroppen er delt op i medianbaner, hvor akupunkturpunkterne ligger. Det er videnskabeligt bevist, at der er mindre elektrisk modstand i meridianbanerne end de omkringliggende områder samt endnu mindre elektrisk modstand i selve akupunkturpunkterne.

Akupressur kan bruges alene eller sammen med andre teknikker. Teknikken er meget virksom på mange forskellige problemstillinger.